Откривено спомен-обиљежје мајци која је изгубила петоро дјеце

20.09.2019.

Новоизграђено спомен-обиљежје посвећено Божани Делић, која је у одбрамбено-отаџбинском рату изгубила петоро дјеце и седам најближих сродника, откривено је и освештано данас на војничком гробљу у Вишеграду.

Спомен-обиљежје открили су савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица, предсједник вишеградске Борачке организације Александар Савић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и потомци породице Делић.

Ђуревић је рекао да општинска Борачка организација и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске нису заборавили оне који су страдали у посљедњем рату.

„Кривци за смрт страдалих чланова породице Делић нису кажњени, нити им је суђено. Овим путем апелујем да сви органи који се баве тим пословима пронађу кривце“, истакао је Ђуревић и додао да ће општина увијек подржавати овакве догађаје, како не би било заборављено оно што се дешавало у одбрамбено-отаџбинском рату.

Торбица је рекао да је данас прилика за сјећање на јунакињу српског народа.

„Мајка Божана је изгубила петоро дјеце. То су примјери шта се дешава у рату – страдање, мука, патња. Нажалост, они који су то урадили ни до данас нису откривени, а свако треба да одговара за оно што је учинио у рату“, поручио је Торбица.

Савић је рекао да ово спомен-обиљежје подигнуто изузетно скромној жени.

„Споменик личи на њу, нема оштрих ивица. Он је испразан, као што су од много година жаловања испразни лице и тијело баке Божане. Не треба подизати монументалне споменике скромним женама које су за Републику Српску дале све, а то је петоро дјеце“, истакао је Савић.

Унук баке Божане Драгослав Делић захвалио је представницима Борачке организације и општини Вишеград што не заборављају оне који су поднијели жртву за Републику Српску.

„Захваљујем за сва досадашња настојања да се открије истина о свим нашим погинулим. Бака Божана је давала доста изјава, зна се истина о свему томе и познати су починиоци, али је мало тога урађено“, рекао је Делић.

Делић је изразио наду да ће вријеме донијети нешто ново и да ће починиоци бити откривени.

Божана Делић – Српкиња из околине Горажда симбол је страдања српског народа у БиХ током протеклог рата. Она је преживјела Други свјетски рат и дочекала да јој комшије муслимани из ратних јединица Армије БиХ убију четири сина, кћерку, унука и три зета. Годинама након рата тражила је гдје су кости њених најмилијих, али није успјела да сазна.

Умрла је 8. јуна 2005. године не дочекавши ни правду, ни истину, јер муслимански злочинци никада нису оптужени за злочине над Србима у Горажду.

СРНА