Откривена спомен – биста генералу Драгиши Масалу

25.08.2019.

У Вардишту код Вишеграда данас је откривена спомен-биста српском генералу Драгиши Масалу, коју је донирао хуманитарац Војкан Крстић.

Крстић је након откривања спомен-бисте рекао новинарима да је генерал рођен на том простору, гдје се налази и његова породична кућа због чега је ту и постављена биста.

Он је додао да је његова идеја да овај споменик буде на мјесту гдје су и спортски објекти, те оцијенио да млади морају да поштују старије који су животе дали за своју земљу.

Генералова кћерка Славица Гаврић каже да је ово значајан дан за породицу, село, околину, будућност, да се млади ту окупљају, сјећају и поштују старије, као и да гледају у будућност како би се што више дјеце рађало и играло на игралишту око споменика.

„Овај споменик нама као породици јако пуно значи. Желимо Војкану Крстићу и његовом центру сву срећу у раду и пуно успјеха“, истакла је Гаврићева.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да Масала памти као доброг човјека, мирног и сталоженог који је увијек добро знао да процијени проблеме и послије тога доноси одлуке, што је војничка врлина.

„Нама млађима помагао је савјетима и препорукама како да успијемо у протеклом одбрамбено–отаџбинском рату, прије свега да одбранимо слободу и територију, што је резултирало стварањем наше државе“, рекао је Савчић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио се Крстићу који је донирао овај споменик, те додао да је и општина помогла организацију овог догађаја.

„Не смијемо заборавити наше јунаке и борце који су се залагали и створили Републику Српску. Морамо да његујемо оно што су нам оставили и треба да се сјетимо свих који су дали своје животе или дијелове тијела за стварање Српске“, истакао је Ђуревић.

Генерал Масала обављао је дужност начелника артиљерије Ужичког корпуса, команданта Трећег артиљеријског пука у Војсци Републике Српске у Бијељини, начелника артиљерије у Органу родова Главног штаба Војске Републике Српске на Хан Пијеску, начелника Сектора за организацију, мобилизацију и персоналне послове Генералштаба Војске Републике Српске у Бијељини и Бањалуци.

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом рада са сребрним вијенцем и Орденом Карађорђеве звијезде другог реда.

Службовао је у гарнизонима Пожаревац, Ужице, Винковци, Бијељина, Вишеград, Хан Пијесак, Бијељина и Бањалука.

Преминуо је 2017. године након кратке и тешке болести на Војномедицинској академији у Београду у 66. години.

Војкан Крстић данас је петочланој породици Шкобић поклонио кућу у Вардишту да би живот провели на селу, јер су до сада живјели у Вишеграду.

„Поклонио сам им кућу и окућницу како би даљи живот гледали са осмјехом. Пошто ја волим живот на селу, позивам људе да дођу у ово село које броји око 50 до 60 људи“, рекао је Крстић и истакао да, ако нема села, неће бити ни градова.

Тодоро Шкобић захвалио је за кућу јер је сада добио наду за живот, да може да живи, ради и прошири породицу.

„Планирам се бавити пољопривредом, сточарством и сеоским туризмом, свиме чиме се може зарадити“, навео је Шкобић.

СРНА