ОШ “Вук Караџић” из Звечана и Вишеграда потписале Повељу о братимљењу

08.11.2019.

Основна школа “Вук Караџић” из Звечана и истоимена школа из Вишеграда, потписале су Повељу о братимљењу школа на иницијативу Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Републике Српске а поводом школске славе и 70 година рада школе.

Представници ОШ “Вук Караџић” из Вишеграда дочекани су традиционално уз погачу и со.

“Честитам братимљење и продубљавање веза које ће свакако много значити српском народу на Косову и Метохији. Желимо вам да останете овде и да чувате српски дух који траје и који је сигурно најјачи. Ово само показује колика је воља, снага и жеља нас из Републике Српске да будемо овде уз вас у најтежим данима овде на КиМ. Верујем да ће ово потписивање Повеље помоћи и промовисати да се и друге општине побратиме као што су многе до сад и учиниле. Ми смо стално уз вас и ми вас разумемо и знамо” рекао је председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Арлов додаје да ће Одбор помагати српски народ на КиМ а да идуће године очекују и девети пројекат „Спојимо децу са КиМ и Републике Српске“ буде реализован.

“Данас смо посебно срећни и поносни зато што славимо 70 година нашег постојања и успешног рада. За нас је ово посебан дан јер данас потписујемо Повељу о братимљењу. Знала сам, када су наша деца отишла у Вишеград, да ће то бити тек почетак дружења Општине Звечан и Општине Вишеград, односно између Косова и Метохије и Републике Српске. Данас са вером у Бога, надом за боље сутра, ми у ствари спајамо срца једног истог народа. Оно што ћемо оставити нашим поколењима је да ће они наставити и ићи нашим стопама“ казала је директорка ОШ „Вук Караџић“ Слађана Фићовић.

ОШ „Вук Караџић“ је по речима директорке изнедрила изузетно велики број научника, спортиста, књижевника и доктора, а Љубинки Радуновић која је такође била ђак овде школе, уручена је Повеља у знаку захвалности.

“Ово је велики корак даље сарадње и пријатељства општина и школа. Нама је част што смо данас овде са вама и преносимо вам поздраве од свих запослених у ОШ „Вук Караџић“ у Вишеграду као и од директора школе који стицајем околности данас није могао да буде присутан. Жао нам је што нисмо дошли у већем броју али надамо се бољим временима и бољим условима. Емоције су прорадиле јер смо први пут на овим просторима и надамо се да ћемо ускоро доћи у већем броју, као и ви код нас” казали су представници школе из Вишеграда.

ОШ „Вук Караџић“ из Вишеграда је симоблично уручила слику „Иво Андрић – На Дрини ћуприја“ истоименој школи из Звечана.

Извор Радио Косовска Митровица