Одржани Сусрети библиотекара Српске

10.06.2022.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је на 25. Сусретима библиотекара Српске, који су данас одржани у Вишеграду да библиотекаре карактерише изузетна посвећеност, истрајност и прегалаштво у раду, а нарочито љубав према писаној ријечи и књизи.

Она је обраћајући се окупљенима истакла да је формирање Друштва библиотекара допринијело да се библиотекари окупљају ка једном циљу, стручном усавршавању и осавремењавању библиотечке дјелатности.

„Пратили смо пажљиво развој и улогу Друштва библиотекара и свјесни смо да су се у 25 година постојања наметнули као један од регионалних лидера у библиотекарству, па су друштва библиотекара из других земаља учествовала на трибинама, јавним, стручним и научним скуповима“, нагласила је Тривићева.

Она је напоменула да се Друштво доказало као незаобилазна снага без које се не може планирати будућност ових простора, као и развој културе, а све кроз стручан рад и знање, доприносећи напретку друштва у цјелини.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је обраћајући се окупљенима да је Вишеград средиште културних дешавања, а да је ово још једна у низу манифестација која показује да је ово град отворених врата и отвореног срца, град слободе, умјетника, нових дјела и стваралаца.

„Желим да вам захвалим за то што кроз књиге и библиотеке најстојите да очувате најбољи дио наше баштине и националне свијести и културе. Хвала вам што чините да култура изађе на прави пут, његујући и поштујући традицију, храбрећи индивидуалност и ослањајући се на колективни дух“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да и ови сусрети библиотекара треба да подсјете да је култура читања један од примарних задатака сваке културне политике, а да читањем живот чинимо бољим и квалитетнијим.

Небојша Обреновић из Народне библиотеке „Бранко Ћопић“ из Чајнича проглашен је за најбољег библиотекара на 25. Сусретима библиотекара Републике Српске.

Обреновић је рекао да је почаствован и срећан.

„Задовољство ми је да у нашу малу општину дође овакво признање и то ми даје обавезу да унаприједим свој и рад библиотеке“, истакао је Обреновић.

Најбољи менаџер у библиотекарству је Бранко Савановић из Српца, а Народне библиотеке из Бијељине и Требиња добиле су повеље.

Признање је добила и Народна библиотека из Рибника.

СРНА