Одржан научни скуп о књижевном стваралаштву Матије Бећковића

20.04.2019.

У Андрићевом институту у Андрићграду одржан је научни скуп „Књижевно стваралаштво Матије Бећковића у поетолошким и стилистичким анализама“, који је окупио професоре са више универзитета из Републике Српске, Србије и Црне Горе, књижевне критичаре и књижевнике.

Руководилац Одјељења за српски језик овог института Милош Ковачевић рекао је да је ово одјељење увело неколико програма који ће бити реализовани сваке године, а међу којима је и одржавање научних скупова посвећених лауреатима „Велике награде Иво Андрић“.

„Ове године смо одлучили да започнемо са Матијом Бећковићем, јер је он први лауреат. Други разлог је 80. рођендан песника“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да се овај скуп разликује од претходних по томе што ће пола зборника чинити радови утемељени на језичком аспекту, истичући да је ово најпотпунији скуп са књижевно-теоријског и лингвистичког аспекта.

Књижевни критичар Желидраг Никчевић рекао је да је Бећковићево пјесништво данас несумњиво један од најважнијих, најсугестивнијих и најактуелнијих параметара укупне духовности српског народа, те да та чињеница Србе веома обавезује.

„Њој се мора изаћи у сусрет, бар због чудне способности Бећковићеве да стихом предухитри вријеме, да сувереним захватом успостави законе који се подударају са нашом свакодневицом чинећи је и драгоценијом и подношљивијом. Бећковићево пјесништво утиче на стварност чак и онда кад све, али баш све, у тој стварности говори против пјесништва“, навео је Никчевић.

Научни скуп одржан је у организацији Одјељења за српски језик Андрићевог института у Андрићграду.

СРНА