Одржан меморијални пливачки маратон на Дрини

19.08.2019.

На ријеци Дрини од Вишеграда до Старог Брода данас је одржан меморијални пливачки маратон у помен на Србе које су усташе убиле 1942. године.

Иницијатор одржавања маратона је хуманиста Невен Јовановић, који живи и ради у Лондону, а поријеклом је из Горажда.

„Желим да овај злочин никада не буде заборављен. Мој дјед је био у овом збјегу. Успио је да се спаси, али му је у сјећању остао овај догађај“, навео је Јовановић, осим којег су учешће у маратону узели и Никола Бајагић, Митар Мандић и Брајан Јовановић.

Мандић је рекао да је дошао да ода почаст жртвама и пожелио да се то више никада не понови.

Организатор пливачког маратона Славко Хелета рекао је да су урађене мајице са мотивима ручних радова који симболизују рухо дјевојака које су на Младенце 1942. године скочиле у ријеку Дрину да не би доспјеле у руке зликоваца.

„Добро би било да се слиједи овај примјер и да млади што више носе оваква обиљежја“, сматра Хелета.

Незапамћен покољ у Старом Броду, Милошевићима и другим мјестима према ријеци Дрини у прољеће 1942. године извршиле су усташке јединице под командом злогласног Јуре Францетића.

Усташе су у овом, деценијама скриваном злочину, убиле око 6.000 Срба, жена, дјеце, старих и изнемоглих лица, који су покушавали да преласком Дрине нађу спас у Србији.

Најмасовнија убиства догодила су се 22. марта 1942. године, на православни празник Младенце, а настављена су све до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду подигнуто је спомен-обиљежје и капела, а у завршној фази је изградња меморијалног музеја и јединственог споменика који ће бити освештан 7. септембра.

СРНА