Обиљежено 30 година од изградње цркве у Блацама

05.08.2019.

Храм Свете Тројице у селу Блаце код Вишеграда пригодним свечаностима обиљежио је јуче 30 година од изградње ове светиње.

Протојереј Рајко Цветковић рекао је да је ово велики дан за ово подручје јер се обиљежава 30 година од изградње храма.

„Ова црква је грађена у оном периоду када су се Срби двоумили да ли да иду путем комунизма, безбоштва или да се врате на пут православља. Бог је дао да се крене путем православља и онога што нам је свети Сава оставио. Зато ми ове године прослављамо и 800 година Српске православне цркве“, истакао је Цветковић.

Он је навео да је црква саграђена вољом, љубављу, жртвом, радом, и да је ово дан сјећања на све добро што је урађено.

„Захваљуући општини Вишеград, домаћину Обраду Војиновићу и другим људима асфалтиран је пут до цркве у селу, који је данас свечано отворен“, рекао је Цветковић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се традиционално окупљају мјештани у овом селу.

„Општина Вишеград је заједно са донаторима урадила дио пута у селу Блаце. Наша обавеза је да равномјерно помажемо сваки дио општине. Формирањем мјесних заједница добијамо информације са терена и на тај начин помажемо у инфраструктури и свему што је потребно“, навео је Ђуревић.

Домаћин Обрад Војиновић рекао је да је градња цркве почела на иницијативу његовог оца Игњата Војиновића, те да су тадашње општинске структуре дозволиле да се прави црква на овом мјесту.

„Земљу је дала породица Ћорић, а изградња је ишла врло брзо. Живим у Србији, а овде нисам већ 40 година с обзиром да сам у могућности свесрдно сам помогао асфалтирање пута“, истакао је Војиновић.

Освештање храма било је 3. августа 1997. године, а храм је освештао Митрополит Дабробосански Николај уз саслужење 17 свештеника. У храм су положене мошти Светог Кнеза Лазара. За кума цркве изабран је Душан Војиновић из Блаца.