Обиљежена крсна слава Српског соколског друштва „Соко“

13.05.2019.

Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна прославило је крсну славу Светог Василија Острошког у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци, недалеко од Вишеграда.

Предсједник овог друштва Славко Хелета рекао је да и ове године крсну славу дочекују са завидним резултатима својих чланова, који су активни у оквиру осам секција.

„Наша најбројнија секција је Спортска фудбалска секција `Бамби Соко`. Они показују изванредне резултате, а у Грчкој су остварили пет побједа. Имамо и драмску секцију, подручне школе из Добруне. То је мали расадник младих глумаца“, рекао је Хелета.

Кућна радиност окупља жене које раде ручне радове, ткањем, плетењем, везењем. Они оживљавају некадашње радове на селима, каже Хелета, а „Соко“ има и грађевинску, хуманитарну и издавачку секцију.

Он је истакао да Соко окупља младе и старије људе, а сви су везани уз Српску православну цркву.

Архимандрит Јован Гардовић рекао је да чланови Друштва дјелују при манастиру у Добрунској Ријеци.

„Славећи овај диван дан, Соколари доносе дивне поруке да живимо у љубави са свим људима и показују да својим радом чувају вјеру у Бога, крсну славу и јако је битно да сачувају оно наше предање о вјери и православљу“, додао је Гардовић.

Он је истакао да је Соколско друштво кроз историју увијек било везано уз цркву и имало садржаје који су пратили и украшавали православне празнике.

СРНА