Обиљежена крсна слава секције кућне радиности

25.12.2019.

У Народном дому Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда чланице секције кућне радиности Српског соколског друштва „Соко“ обиљежиле су данас крсну славу – Преподобног Спиридона Чудотворца.

Чин ломљења славског колача обавио је архимандрит Јован Гардовић, уз саслужење јеромонаха Серафима Глигића, истичући да чланице ове секције његују традицију својих бака и мајки.

Предсједник Секције кућне радиности Бранка Чарапић рекла је да су се секцији, која је формирана 2006. године, придружиле четири младе дјевојке и да сада броји двадесетак чланица.

„Наше ручне радове приказујемо на свим дешавањима у општини и на свечаностима“, навела је Чарапићева.

Она је додала да се већина жена придружила секцији из хобија, али да продајом ручних радова доприносе и кућном буџету.

Предсједник Српског соколског друштва „Соко“ Славко Хелета рекао је да је ово друштво активно више од 15 година и да има седам секција.

„Секција кућне радиности окупља домаћице које настоје да од заборава отргну ткање, плетење, вез, хеклање. Најбројнија је секција `Бамби соко`, али посебно издвајам Издавачку секцију `Дабар` која објављује периодични часопис за културну и духовну просвјету“, истакао је Хелета.

Члан секције Гордана Лакић рекла је да је израда ручних радова најбољи начин да се представе свом граду, додајући да се она бави фотографијом, те израдом сувенира и накита.

Вршилац дужности начелника општинског Одјељења за општу управу Горан Кујунџић рекао је да ова секција заслужује пажњу и подршку општине Вишеград.

„Чланице секције су веома вриједне и креативне. Општина Вишеград то препознаје и увијек ће пружати подршку њиховом раду и стваралаштву“, навео је Кујунџић.

СРНА