Обиљежен Дан одбране Вишеграда

26.10.2019.

Дан одбране Вишеграда у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен је данас обиласком ратних положаја на Горњој и Доњој Лијесци, гдје је Војска Републике Српске заједно са мјештанима прије 27 године успјела да сачува град од напада муслиманских снага.

Бивши командант вишеградске бригаде Лука Драгичевић подсјетио је да су у овом периоду 1992. године муслиманске оружане снаге извеле офанзиву на положаје вишеградске бригаде Војске Републике Српске.

„План је био да се заузме цијела лијева обала Дрине, затим да се уђе у Хидроелекрану Вишеград и сљедећа, завршна фаза, је била да се освоји цијели град“, објаснио је Драгичевић.

Он је додао да су напади прво почели на село Кочарим и да су у тој офанзиви учествовали најелитнији одреди горажданске дивизије.

Драгичевић је нагласио да постоје записи како је са Буткових стијена муслиманска војска посматрала сеобу народа и да су практично били убијеђени да је Вишеград у њиховим рукама.

„Захваљујући упорности наших бораца, ова одбрамбена линија није пала. По њиховим изворима у тој офанзиви је учествовало око три хиљаде муслиманских бораца“, нагласио је Драгичевић.

Учесник одбрамбено-отаџбинског рата Горан Трифковић рекао је да су борци, који су се тада нашли на овом мјесту, веома пожртвовано одбранили Вишеград.

„Да Вишеград није одбрањен, било би много више жртава, јер је уз нас било и становништво. Ми смо били опкољени, нисмо се могли повући и морали смо се бранити. Када се њихова војска почела повлачити, тада је борба почела да јењава“, истакао је Трифковић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић указао је на значај обиљежавања овог датума, те поручио да ће их општина увијек подржавати.

Ђуревић је истакао да жртве одбрамбено-отаџбинског рата не смију бити заборављене и најавио да је за наредну годину планирана градња два спомен-обиљежја у знак сјећања на страдале жртве и војнике из тог периода.

Поводом Дана одбране Вишеграда данас је у Храму Светог Саве на Горњој Лијесци служен је парастос погинулим српским борцима и положени су вијенци на централни споменик изграђен у близини ове богомоље.

СРНА