Обиљежен Дан безбједности саобраћаја

19.09.2018.

Општина Вишеград различитим активностима настоји да побољша безбједност саобраћаја на свом подручју, посебно због дјеце, рекао је начелник општине Младен Ђуревић.

Он је поводом обиљежавања Дана безбједности саобраћаја у општини одржао састанак са представницима Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто-мотом савезом Републике Српске.

„Уз помоћ Агенције за безбједност саобраћаја у прошлој години смо прошли два пројекта, а то су Пројекат саобраћајне сигнализације и опреме пута на подручју општине Вишеград и постављање хидрационих трака и лежећих полицајаца у ужем дијелу града“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да је из буџета општине финансирано постављање велике дужине банкина на локалним путевима, као и да је у плану изградња објекта Ауто-мото друштва Вишеград.

„Општина Вишеград, у сарадњи са Ауто-мото друштвом и са другим заинтересованим партнерима, тражи најбољу и најповољнију локацију за изградњу објекта, гдје би биле радионице и учионица на којој би се мјештани могли едуковати о безбједности у саобраћају“, рекао је Ђуревић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да је циљ ове акције смањење употребе путничких возила.

„Циљ је град по мјери грађана, повећање површина за кретање пјешака и што већа употреба алтернативних видова превоза мјештана, као што су бицикл, јавни превоз и пјешачење. Смањењем употребе аутомобила мање је и издувних гасова, гужве и буке, а самим тим и саобраћајних незгода“, истакао је Радовић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић навео је да је циљ ове акције развијање свијести о безбједности у саобраћају, нарочито код млађе популације.

„Покушавамо да убиједимо, нарочито генерације пред полагањем возачког испита, да добијају најубојитије средство након полагања возачког испита. Након рата, највише људи је страдало у саобраћајним незгодама, много више него од ватреног оружја“, истакао је Бабић.

Поводом обиљежавања Дана безбједности саобраћаја у обданишту „Невен“, Основној школи „Вук Караџић“ и Средњој школи „Иво Андрић“ одржан је низ едукативно-промотивних предавања о важности безбједности у саобраћају и примјерено узрасту ђака – од сликовница за оне најмлађе до пијаних наочара и косе равни за најстарије.

СРНА