Мурал Николе Тесле краси Средњошколски центар

01.11.2019.

На Средњошколском центру „Иво Андрић“ насликан је мурал познатог научника Николе Тесле, дјело вишеградског умјетника Ненада Деспића.
Деспић је рекао да је пројектом Градске галерије Вишеград предвиђено да се осликају ликови великана из књижевности, умјетности и науке, те да је њему припала част да ослика лик Николе Тесле на згради средње школе.

Директор Градске галерије Вишеград Славко Тушевљак рекао је да је локација за мурал одређена раније, у сарадњи са директором школе.

„Овом улицом пролази највећи број туриста, који иду према Андрићграду и наша идеја је да је обогатимо муралима. С обзиром на то да имамо мурал Иве Андрића, одлучили смо се за некога из области науке и одабрали Теслу“, истакао је Тушевљак.

Он је нагласио да је пројекат подржала општина Вишеград.

Тушевљак је навео да је у току исцртавање Андрићевих цитата у близини хотела „Вишеград“ и моста Мехмед паше Соколовића.

„Моја идеја је да осликамо Андрићеве романе и цитате. Реакције на мурал су позитивне од грађана и туриста и наставићемо наредне године са осликавањем мурала“, додао је Тушевљак.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Дивна Васић рекла је да је значај мурала естетски јер уљепшава простор школе, али и социолошки зато што мурали спајају градове и људе и увијек имају одређену поруку.

„Мурали подстичу људе на разумијевање и на размишљање. Ми имамо мурал Андрића и Тесле, одличан спој умјетника и научника“, нагласила је Васићева.

СРНА