Кошарац и Ђуревић о унапређењу пољопривреде

05.11.2021.

Вишеград једна је од општина у Републици Српској у којој ће се спроводити пројекат Организације УН за храну и пољопривреду /ФАО/ на унапређењу пољопривреде и агротуризма, речено је након састанка министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и представницима ФАО.

Кошарац је изјавио новинарима да је код те организације потенцирао да у овим крајевима помогну општине Рудо, Фочу, Ново Горажде, Рогатицу, Вишеград са конкретним пројектима јер је веома важно да на се темељу локалних сазнања уобличе адекватни документи и развијају адекватни пројекти.

Он је рекао да је данас разговарано о надоградњи базичног документа, стратегије развоја општине Вишеград у контексту пољопривреде, руралног развоја и туризма.

„Цијењећи да постоји потенцијал у општини Вишеград за развој туризма, да постоји традиционалан приступ производњи одређених култура у области пољопривреде и агротуризам може бити једна грана туризма која ће се у перспективи јако развијати у овом крају и у том контексту општина Вишеград може бити примјер добре праксе како можемо артикулисати сва сазнања у тој области“, истакао је Кошарац.

Он је додао да је веома значајно наставити радити на политикама очувања здраве природе, те да је у том контексту разговарано са министрима влада Србије и Црне Горе како би се ријешило питање плутајућег отпада ријеком Дрином.

„Хидроелектрана Вишеград је уложила додатне напоре и ријешила одређене проблеме. Остаје питање одређених дивљих депонија у Србији и Црној Гори. Ово питање треба да посматрамо у регионалном контексту и да нађемо адекватан начин да то ријешимо како бисмо и тиме дали подршку развоју туризма“, напоменуо је Кошарац.

Он је истакао да општина Вишеград има добру сарадњу са институцијама Републике Српске и да у том контексту треба промовисати одлуке Владе која је општини Вишеград додијелила 700.000 КМ за имплементацију два важна инфраструктурна пројекта.

Коориднатор ФАО Владо Пијуновић рекао је да та органзација покреће стратешки пројекат у овом региону, гдје ће покушати да позиционира пољопривреду, рурални развој и агротуризам кроз одређене активности увођењем нових технологија у пољопривреду.

Ђуревић је рекао да је Вишеград једна од 12 општина из Републике Српске у којој ће се у наредном периоду спроводити пројекат ФАО, а ријеч је о унапређењу пољопривреде и агротуризма.

Он је истакао да ће бити урађен стратешки пројекат по којем ће се спроводити овај пројекат у општини.

„Треба да одредимо особу која ће спроводити даље кораке у овој тематици. Вјерујемо да ћемо изабрати и спровести пројекат да бисмо имали задовољне крајње кориснике и да ћемо анимирати пољопривредне произвођаче да им кроз овај пројекат и помогнемо“, додао је Ђуревић.

Састанку у општини Вишеград присуствовао је и директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић.

Кошарац је наставио радну посјету општинама Рудо и Ново Горажде.

СРНА