Ђуревић: Општина има ресурсе за развој привреде

23.03.2018.

Вишеград има добре ресурсе за развој привреде – током прошле године основане су нове четири фирме из Србије, а трају преговори са инвеститорима из других земаља, рекао је начелник Младен Ђуревић.

Он је, након завршетка Друге привредне конференције, на којој је разговарано о потенцијалима Вишеграда, рекао новинарима да су, захваљујући отворености општине, инвеститорима понуђени повољни услови да би заједно стварали и јачали привредне потенцијале.

„Циљ организовања привредне конференције јесте промовисање повољног пословног амбијента, те да се подсјетимо колико можемо заједно урадити и шта је све урађено с циљем јачања привредних потенцијала општине“, истакао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, у оквиру данашње конференције представљени су значајни привредни резултати и говорило се о пројектима који су побољшали живот свим становницима општине Вишеград.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоје Крчмар рекао је да је други пут на овој конференцији значајној за развој општине Вишеград.

„Лијепо је чути да послије годину дана имамо 100 задовољних породица и нове инвеститоре на подручју општине Вишеград. Гарантни фонд има протокол о сарадњи са вишеградском општином и спреман је да подржи све пројекте који се стратегијом општине за годину дана планирају тако што ћемо дати гаранције банкама и другим финансијским институцијама које су спремне да прате такве пројекте за развој малих и средњих предузећа“, истакао је Крчмар.

Представник фирми „Ивком“ и „Котонтекс“ из Ариља Голуб Лабудовић рекао је да је општина Вишеград погодна за улагање и инвестирање.

„Сарадња са локалном самоуправом функционише на изузетно добром нивоу што би значило да очекујемо велику подршку локалне самоуправе, као и од представника Владе Републике Српске. Позивам младе да се пријаве за обуку, јер имамо у плану да проширимо производњу, а самим тим ћемо спријечити и одлазак омладине из Вишеграда“, напоменуо је Лабудовић.

Директор Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске Снежана Вујнић рекла је да су на Привредној конференцији, коју је организовала општина Вишеград упознали привреднике о могућностима ИРБ-а и начинима на које кредитира пројекте.

„Упознали смо их да ИРБ има разне кредитне линије које пласира преко комерцијалних банака које имају дозволу за рад регулатора, о висини каматне стопе, периоду отплате и условима које би требало да испуни сваки од привредника да би добио кредит“, навела је Вујнићева.

Другој привредној конференцији су, осим Вијнићеве и Крчмара, присуствовали инвеститори из Србије, представници сусједних општина и привредних субјеката.

СРНА