Дјеца са Косова и Метохије посјетила туристичке знаменитости

20.06.2019.

Дјеца са Косова и Метохије, која бораве у Вишеграду, обишла су данас вишеградски стари мост, Градску галерију и Спомен-учионицу Иве Андрића.

Представник Туристичке организације Вишеград Бранислав Андрић рекао је да су дружење са дјецом и обилазак туристичких и културних знаменитости били веома садржајни, те да су дјеца уживала.

„Дјеца су задовољна што се најбоље види по њиховим реакцијама и коментарима“, навео је Андрић.

Директор Градске галерије Славко Тушевљак изразио је задовољство доласком дјеце са Косова и Метохије у Вишеград и ову установу.

„У Градској галерији тренутно је изложба радова `Ракурс` Јелене Божовић Ђорђевић и мене, посвећена великанима српске књижевности, науке и умјетности. Дјеци се изложба нарочито допала, а надам се да ће и наредне године посјетити Вишеград“, истакао је Тушевљак.

Учитељица Александра Живковић из Основне школе „Вук Караџић“ у Звечану навела је да су дјеца веома задовољна боравком у Вишеграду и додала да је то незаборавно искуство.

„Ово су прави мостови пријатељства који за дјецу много значе, а нарочито за ону из енклава којима је слобода кретања ограничена. Многи од њих до школе се крећу у пратњи родитеља или полиције тако да им овај долазак у Републику Српску веома значи што се најбоље види по њиховим лицима, а и вршњаци и породице су их примили одлично“, рекла је Живковићева.

Ања Кадић из Основне школе „Вук Караџић“ у Звечану рекла је да ужива боравећи у Вишеграду, а нарочито јој се свидјела посјета кући Иве Андрића.

Павле Ђорђевић из Звечана рекао је да је Вишеград једно од најљепших мјеста у којима је био, а нарочито му се свидио Андрићград.

Сара Вулетић рекла је да су јој се нарочито допали вишеградска ћуприја и Андрићград, те додала да је упознала нове другове и да је презадовољна гостопримством породице код које борави.

Након обиласка туристичких знаменитости, за дјецу је организована вожња туристичким бродићем и возићем.

Дјеца са Космета бораве у Вишеграду у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

СРНА