Цвијановић: Нема ни садашњости ни будућности ако нисмо свјесни прошлости

07.09.2019.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Старом Броду, на мјесту страшног злочина над српским народом, да нема планирања бућности и живљења садашњости ако нисмо свјесни прошлости и свих изазова које је та прошлост доносила.

„Згрожени свим што се дешавало на овом мјесту, начином на који су људи убијани само зато што су Срби и свим што је та патња донијела тада њима, али и нама данас, ми морамо да изградимо сопствене механизме одбране да се тако нешто више никада не би поновило“, истакла је Цвијановићева.

У Старом Броду гдје је данас освештан Спомен-музеј српским жртвама које су мученички страдале 1942. године од усташке руке, Цвијановићева је нагласила да је сваки пут кад је Дрина раздвајала Србе било тешких страдања, а сваки пут када је спајала осјећали су се заштићени.

„Зато треба увијек, данас нама, а у будућности онима који се буду бавили важним пословима, да Дрина буде главни оријентир. Дрина мора да нас спаја, да нам показује да смо једно, да се можемо бранити, те да морамо изградити такву свијест да увијек поштујемо своје жртве и да планирајући ту будућност присјећамо се свега из прошлости кроз шта смо прошли“, поручила је предсједник Републике.

Она је нагласила да вјерује у Републику Српску јер она носи снагу народа.

„Само таква Република Српска може да постоји, која служи својим интересима а да никога другог не повриједи. Не желимо да будемо било чије политичке слуге, ни оних у Сарајеву, ни било кога ко смишља одређене планове у бијелом свијету“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је Република Српска савладала многе препреке и проблеме, и финансијске и економске и политичке, али је успјела да иде даље.

„Успјели смо све то да савладамо и корачамо даље и корачаћемо даље у буудућност, знајући да цијенимо оно што имамо а то је слобода. Слобода је најважнија, јер је изграђена на многим жртвама и тешкој прошлости која нас је чинила робовима и страдалницима, али истовремено и довољно паметним да ни по коју цијену не смијемо да жртвујемо слободу коју данас уживамо“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је искористила могућност да као предсједник Републике уручи признања људима који су дали велики људски и финансијски допринос да се овај злочин отргне од заборава.

Цвијановићева је захвалила донаторима Миодрагу Давидовићу, Спасоју Албијанићу, архитекти Новици Мотики и протојереју свештенику Драгану Вукотићу, којима је уручила Медаљу заслуга за народ.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Као знак сјећања на ове српске мученике данас је у Старом Броду освештан Спомен-музеја за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

СРНА