Besplatni spirometrijski pregledi

25.03.2024.

U višegradskom Domu zdravlja danas su organizovani besplatni spirometrijski pregledi povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Pregledi su organizovani u timu pulmologa Gorana Lončarevića koji je izjavio da je na godišnjem nivou, prije 10 godina, na području opštine Višegrad, bilo 10, pa i 15 novooboljelih, a da nekoliko godina unazad ima jedno ili nijedno oboljelo.

On je rekao novinarima da se kroz današnje aktivnosti, ali i razumijevanje lokalne zajednice i angažmana zaposlenih u Domu zdravlja, unapređuje ukupna respiratorna problematika.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i sve zdravstvene institucije prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, te je, kaže, situacija u Srpskoj zadovoljavajuća.

„U minulim godinama imali smo uvjerenje da je čovječanstvo blizu iskorjenjivanja ove bolesti, ali, nažalost, pokazalo se da nije tako“, dodao je Lončarević, naglašavajući da je prošle godine u svijetu oboljelo više od 10 miliona ljudi, a čak milion i 300 njih je izgubilo život od ove bolesti.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta svake godine s ciljem da se skrene pažnja javnosti na tuberkulozu, bolest koja i dalje predstavlja znatan zdravstveni problem u većem dijelu svijeta.

Na taj dan, 1882. godine, Robert Koh je objavio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, što je imalo ogroman značaj s obzirom na to da je u to vrijeme ova bolest harala Evropom i Amerikom.

SRNA