Održano književno veče povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“

10.10.2017.

 

U spomen-učionici Ive Andrića u Višegradu, sinoć je svečanim programom u okviru književne večeri, obilježeno 125 godina od rođenja našeg jedinog nobelovca i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „ Prosvjeta.“

Profesor Srpskog jezika i književnosti Divna Vasić ovim povodom je istakla da su  svi posjetioci imali priliku da se podsjete na Andrićev život, stvaralaštvo i piščev boravak u Višegradu, gdje je došao 1894. godine i tu završio Osnovnu školu.

„ Andrić je i kao student i kao diplomata dolazio u Višegrad, sve do svoje 27. godine dok su mu bili živi tetak i tetka, Ivan i Ana Matkovšik“, ističe Vasićeva.

Prema njenim riječima, njegov naredni dolazak vezuje se za 1953.godinu, kada je već bio poznati jugoslovenski pisac jer je prethodno 1945.godine objavio tri remek djela naše književnosti.

Kroz projekciju dokumentarnog filma, prisutni su bili u mogućnosti da se podsjete da je Andrić 1963. godine u Višegrad došao ovjenčan kao nobelovac te da se njegova poslednja posjeta ovom gradu vezuje za oktobar 1972.godine.

Povodom 115 godina od osnivanja SPKD „ Prosvjeta, predsjednik OO „ Prosvjeta“ u Višegradu Danka Mitrović je istakla da je  obilježavanje ovog važnog jubileja od nacionalnog ali i lokalnog značaja za opštinu Višegrad.

„ Osnovni principi djelovanja SPKD „ Prosvjeta“ u Višegradu su njegovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, očuvanje srpske kulturne baštine i tradicionalnih etičkih normi“, kazala je Mitrovićeva.

Značajan doprinos u obilježavanju ovih jubileja dali su i predstavnici Društva bibliotekara Republike Srpske, te brojni članovi Društva ljubitelja pisane riječi „ Most“ iz Višegrada.

Radio Višegrad